Ciasto marchewkowe 

  • Temperatura piekarnika: 180 C
  • Czas pieczenia: 35 - 40 min.

Składniki na ciasto :

 - 250 g margaryny Palma

 - 350 g cukru trzcinowego

 - 6 jajek

 - 350 g marchwi startej na drobnej tarce

 - 160 g rodzynek

 - 100 g orzechów włoskich

 - skórka starta z jednej cytryny lub pomarańczy

 - 350 g mąki tortowej

 - łyżeczka sody lub pół na pół proszek i soda

 - 2-3 płaskie łyżeczki cynamonu

 -łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Składniki na krem:

 - 40 g margaryny Palma

 - 400 g serka kremowego, śmietankowego lub mascarpone

 - 160 g cukru pudru

 - 8 łyżek soku z pomarńczy ( mniej więcej sok z jednego owocu)

 - długie cienkie paski skórki pomarańczowej

 - żurawina

 - listki mięty do dekoracji

Aby przygotować nasze ciasto marchewkowe najpierw łączymy ze sobą wszystkie sypkie składniki : cukier trzcinowy, mąkę,sodę,proszek do pieczenia,cynamon i gałkę muszkatołową. Orzechy i rodzynki grubo siekamy. Następnie ucieramy jajka z cukrem na gładką masę dodając wymieszane wcześniej sypkie składniki, bakalie, margarynę Palmę,startą marchewkę i skórkę z cytryny lub pomarańczy. Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 35-40 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto na metalową kratkę i studzimy. Przygotowujemy krem: wszystkie składniki dokładnie mieszamy używając blendera z końcówką do mieszania. Ciasto dokładnie smarujemy ze wszystkich stron kremem. Dekorujemy skórką z pomarańczy, żurawiną oraz miętą.

Równie smaczne propozycje dla Ciebie:
Torcik z malinami
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ