Tarta czereśniowa 

  • Przygotowanie: 60 min
  • Temperatura piekarnika: 200° C
  • Czas pieczenia: 40 minut
  • Liczba porcji: 8
autor: KICIUSIA

CIASTO:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag margaryny Palmy
  • 1 jajko
  • 5 dag cukru pudru
  • szczypta soli

MASA:

  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10dag mąki
  • 15 dag twarożku homogenizowanego
  • 1 cytryna
  • 50 dag czereśni

Margarynę posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, jajko i szczyptę soli. Zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię, schłodź.

Czereśnie umyj, wydryluj. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę.

Ciasto cienko rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy. Zrumień w 200 stopniach.

Na masę jajka ubij z cukrem na puch. Połącz z mąką, twarożkiem i skórką z cytryny. Masę wylej na kruchy spód, na wierzchu połóż czereśnie. Piecz ok. 40 min w 200 stopniach.

Równie smaczne propozycje dla Ciebie:
Sernik z gruszkami
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ